Blauwe balk

auditen

continu verbeteren

processen inrichten

Een inspirerend auditgesprek

Wil je medewerkers aanzetten om hun verbeterideeën uit te voeren? Zien jouw collega’s je in je rol van interne auditor liever gaan dan komen en wil je hier verandering in brengen? Met waarderend auditen maak je het intern auditen een inspirerend proces dat aanzet tot beweging. Het waarderend auditen is gebaseerd op Appreciative Inquiry dat waarderend onderzoek betekent. Appreciative Inquiry is een filosofie die werkt vanuit wat goed gaat en waardevol is in een organisatie. De aandacht gaat uit naar positief geformuleerde doelen, vanuit de talenten en de succesverhalen van de mensen en processen in organisaties. Een gesprek hierover geeft medewerkers energie, leidt tot trots en gedragsverandering! De waarderende audit is een gesprek over wat goed gaat in het werk, waardoor je medewerkers laat reflecteren en in beweging brengt om verbeterideeën uit te voeren. Het is een waardevolle en inspirerende manier om op een positieve manier met kwaliteit van zorg bezig te zijn.

Een voorbeeld van waarderende auditvragen

Ik kijk – als interne waarderend auditor - met respect, een open blik en een waarderende onderzoekende houding naar mijn eigen proces van het zelfstandig ondernemer zijn.

 • Wat ging er goed in de afgelopen 2 maanden na de start als zelfstandig ondernemer?
  Ik heb mijn contacten bekeken en heb initiatief genomen om afspraken te plannen. Ik heb ook nieuwe contacten gelegd. Zo heb ik de afgelopen maanden bijna 25 netwerk-gesprekken gevoerd om te leren en inspiratie op te doen over het ondernemen.
 • Welke persoonlijke kwaliteiten kon je daarbij benutten?
  Ik heb een groot netwerk en ben trouw aan mijn contacten. Ik vind het leuk om initiatief te nemen en om nieuwe ervaringen op te doen. Daarnaast sta ik open om te leren. Uit elk gesprek heb ik wel iets nieuws meegenomen. Daar kreeg ik veel energie van!
 • Waar ben je trots op?
  Ik ben er trots op dat ik zo gedisciplineerd ben waardoor ik veel gesprekken heb gevoerd. Ik ben ook zorgvuldig; de gesprekken heb ik zorgvuldig voorbereid en uitgewerkt.
 • Wat kan er nog verbeterd worden?
  Ik kan mijn contacten met kwaliteitsadviseurs in de zorg verder uitbreiden. Om nog meer uit deze mooie waarderende filosofie te halen, zou een onafhankelijke interne auditor aan mij de vragen moeten stellen. Handig, zo heb ik meteen wat actiepunten te pakken!

Gratis inspiratiesessie

Ben je geïnteresseerd geraakt in de methode waarderend onderzoek en waarderend auditen door het stellen van positieve vragen? Ik verzorg één keer per maand een gratis inspiratiesessie over waarderend onderzoek en waarderend auditen voor kwaliteitsadviseurs en andere geïnteresseerde collega’s. Dit kan bijvoorbeeld bij jou op het werk. Neem contact met me op als je interesse hebt.

Ik breng kwaliteit in beweging en inspireer je om je werk continue te verbeteren.

‘Luisteren begint bij stil zijn.’
Rob Brandsma

Blauwe balk